Profiteer van de voordelen van goede slaap

effect-van-een-goede-nachtrust

Zit je niet lekker in je vel en vermoed je dat slaapgebrek een oorzaak is? Gemiddeld hebben mensen acht uur slaap per nacht nodig voor een normale slaapcyclus. Een geïrriteerd gevoel en een afname van je prestaties treden snel op bij te weinig slaap, want slaap en mentale gezondheid hangen intensief met elkaar samen. Ook je lichamelijke gesteldheid is veel beter, als je goed slaapt. Wat zijn precies de voordelen van goede slaap? En hoe kan je slaapproblemen voorkomen?

De goede effecten van slaap

Het effect van een goede nachtrust op je hersenen is bekend. Als je slaapt, dan maken de hersenen nieuwe verbindingen die je helpen om je geheugen normaal te laten werken, problemen op te lossen en nieuwe dingen te leren. Andere positieve effecten van slaap zijn dat je creatiever bent en beter je aandacht kan vasthouden. Je maakt minder fouten en je hebt je emoties beter onder controle. Het is duidelijk dat je meer ontspannen bent met een goede slaap, terwijl slaapgebrek vaak een kort lontje veroorzaakt. Van zowel mannen als vrouwen is ten slotte bekend dat ze meer zin hebben in seks, als de nachtrust goed is.

Slaap en mentale gezondheid

Mensen waarvan de nachtrust niet voldoet aan de normale slaapcyclus, zijn sneller vatbaar voor een depressie. Een slechte nachtrust kan bovendien de oorzaak zijn van een grotere kans op sociale problemen. Je herkent de emoties van anderen namelijk minder snel als je moe bent. Daarnaast kan je uiteraard ook je werk en sportieve activiteiten minder goed aan. Je reactietijd en nauwkeurigheid verminderen, wat uiteraard invloed heeft op je prestaties op diverse gebieden.

Lichamelijke effecten van slaapgebrek

Ook voor je lichamelijke gezondheid is een goede slaap onmisbaar. Wie langere tijd te weinig slaapt heeft meer kans op ziektes. Denk hierbij aan hart- en vaatziekten en diabetes. Door een verstoring van de hormonen is daarnaast de kans op overgewicht ook groter. De hormonen die te maken hebben met een verzadigd gevoel en een hongergevoel raken namelijk uit balans. Het effect van een goede nachtrust is bij ouderen duidelijk zichtbaar, doordat hun looptempo en grip afnemen. Je hebt zelfs meer kans op een ongeval na een periode van slaapgebrek.

Slaapproblemen voorkomen

Er zijn dus talloze voordelen van goede slaap te noemen. We sluiten af met enkele goede tips om je nachtrust te verbeteren:

– Lichaamsbeweging en sporten overdag zorgen ervoor dat je makkelijker slaapt
– Eet geen grote maaltijd in de drie uur voordat je gaat slapen en vermijd rookwaren, alcohol, koffie, thee en dranken met suiker voordat je gaat slapen
– Volg geen dieet zonder koolhydraten. Je hoeft geen extra koolhydraten te gebruiken voor het slapen, maar je hebt ze wel nodig tijdens je maaltijden overdag
– Alle schermen met kunstmatig licht zorgen ervoor dat je wakker blijft. Zet je mobiel, televisie of computer dus op tijd uit om van alle goede effecten van slaap te profiteren.

Aanbevolen artikelen