Tips voor als je online foto’s wil afdrukken

fotos afdrukken

Dankzij goedkopere camera’s en mobiele telefoons maken mensen meer foto’s dan ooit tevoren. Een groot deel van die afbeeldingen leeft voor altijd in de digitale wereld, misschien omdat het printen van foto’s ingewikkeld lijkt en afdrukken vroeger misschien ondermaats waren. Laten we echter die foto’s niet alleen maar op onze schermen bestaan, maar ze afdrukken en ze in verschillende maten in ons huis hangen en zetten. Een online foto afdrukken hoeft namelijk helemaal niet moeilijk te zijn! Lees snel verder voor tips als je dit gaat doen! Eerste tip: als je dit gaat doen in Frankrijk heet het créer un album photo. Nu de wat meer praktische tips….

Begrijp hoe pixels het afdrukformaat beïnvloeden

Afbeeldingen worden gemeten in pixels. Hoe meer pixels in de afbeelding, hoe beter de kwaliteit en grotere afdruk die je kunt maken. Soms ziet een afbeelding er geweldig uit op je telefoon of computer, maar ziet hij er niet hetzelfde uit als je hem afdrukt. Dit gebeurt meestal wanneer je probeert een afbeelding te vergroten of bij te snijden die niet genoeg pixels per inch (PPI) heeft om af te drukken. Gelukkig zijn er een paar manieren om dit probleem op te lossen.

De eenvoudigste oplossing is om een ​​afbeeldingsformaat af te drukken dat overeenkomt met het aantal pixels in de afbeelding. Om het juiste aantal pixels te vinden, vermenigvuldig je de inches van de afdruk met 300. Als je bijvoorbeeld een standaardafdruk van 5×7 wilt, moet de afbeelding minimaal 1500 pixels breed en 2100 pixels hoog zijn. Als je geen zin hebt om te rekenen, kun je altijd een conversietabel van pixels naar inches gebruiken.

Kies het juiste printpapier

Winkels en online afdrukservices bieden een paar opties voor afdrukpapier. Elk heeft zijn eigen uitstraling en voordelen. Aangezien het papier nogal wat doet met de uitstraling van een foto kijken we hieronder naar de verschillende opties die er zijn wat betreft de verschillende soorten papier. Uiteraard kun je hiermee spelen en misschien heb jij wel foto’s die juist om een andere soort van papier vragen. Zie het dan ook als een leidraad, een weg richting de mooist afgedrukte foto voor jou!

Glanzend papier

Glanzend papier heeft een glanzende afwerking waardoor afdrukken er helderder uitzien met levendigere kleuren. Hoewel ze er van hoge kwaliteit uitzien, zorgt de glans op het papier ook voor een reflectie die de foto kan verdoezelen.

Mat papier voor een foto op af te drukken

Mat papier is een goede keuze als je storende reflecties wilt voorkomen. Goed mat papier produceert donkerder zwart dan glanzend papier, wat resulteert in een beter contrast. Mat papier toont ook fijnere details dan zijn glanzende tegenhangers, dus houd hier rekening mee als je wil dat jouw afdruk veel textuur en details laat zien.

Lustre-papier

Lustre-papier is meestal de beste keuze voor fotografen omdat het de levendige kleuren van glanzend papier biedt met de bestendige afwerking van mat. De herhalende textuur lijkt op het oppervlak van een sinaasappel en verbergt kleine krassen en slijtage. Dit type papier is ook niet zo reflecterend als sommige andere papiersoorten, waardoor schittering en glans worden verminderd en de afbeelding vanuit alle hoeken beter zichtbaar is.

Een moderne variant: metallic papier

Metallic papier heeft een rijke, kenmerkende metaalachtige uitstraling, bijna alsof de afbeelding op een metalen plaat is gedrukt. Hoewel dit type papier normaal gesproken duurder is, kan een metallic afwerking afbeeldingen er echt uit laten springen en kan het dus zeker de moeite zijn!

Aanbevolen artikelen