Wat kun je doen tegen eelt op je voeten?

wat kun je doen tegen eelt

Eelt: een ietwat ontsierend verschijnsel dat vele vragen oproept over het ontstaan, voorkomen en verwijderen ervan. Een aantal veel voorkomende vragen zal hier dan ook behandeld worden.

Wat is eelt?

Om te beginnen, is het goed om te weten wat eelt precies is. Heb jij last van eelt, dan is de bovenste laag van je voet verdikt. Dit kan gebeuren door wrijving en zware belasting. Is eelt slecht voor je voeten? Nee, integendeel zelfs. Van nature heb je doorgaans een dun laagje eelt onder je voeten zitten, dat bedoeld is ter bescherming van de huid. Ervaart je lichaam veel druk op een bepaalde plek, dan zal deze als tegenreactie eelt aanmaken. Nu kan het zo zijn dat de eeltlaag dikker is dan normaal en er dus gesproken kan worden van overmatige eeltvorming. Veel mensen vinden dit ontsierend of krijgen last van bepaalde kwaaltjes. Reden genoeg om er wat aan te willen doen, maar wat kun je doen tegen eelt op je voeten?

Wat kun je doen tegen eelt op je voeten?

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, dus het is wel zo fijn als je weet hoe je hier voor zorgt. Als eerste is het belangrijk dat je de huid goed verzorgt. Een vette of hydraterende crème kan hierbij helpen. Ook draagt goed schoeisel bij aan het voorkomen van eeltvorming. Zo moet een schoen stevig zijn met een goede zool en wordt langdurig lopen op slippers afgeraden. Overgewicht speelt ook een belangrijke rol, aangezien de belasting voor je voeten dan groter is.

Hoe krijg je eelt onder je voeten weg?

Het is begrijpelijk dat je er niet gecharmeerd van bent, maar is het goed om eelt weg te halen? Het kan in ieder geval geen kwaad. Er zijn dan ook verschillende manieren om eelt te verwijderen.

– Langs de pedicure

Natuurlijk kun je hiervoor langs een pedicure gaan. Dit is iemand met de juiste kennis die jouw voeten vlug weer eelt vrij krijgt. Hier hangt uiteraard een prijskaartje aan vast. Daarbij is het zo dat eelt vaak terugkomt en dat je een behandeling dus moet herhalen voor blijvende resultaten.

– Scrubben en vijlen

Hoe krijg je eelt onder je voeten weg als je er zelf mee aan de slag gaat? Gebruik allereerst een scrubcrème. Dit werkt eigenlijk als een soort schuurmiddel. Door de grove, aanwezige korrels verwijder je eenvoudig de bovenste dode huidcellen. Dit gaat net iets makkelijker, wanneer je jouw voeten vooraf in een badje water laat weken. Je kunt ook in de weer gaan met een speciale vijl of een eeltrasp.

Kan eelt verdwijnen?

Misschien denk je wel dat het net zo makkelijk vanzelf verdwijnt als dat het vanzelf gekomen is. Helaas is dit niet waar. Sterker nog, eelt is doorgaans zeer hardnekkig. Niet alleen moet je er de nodige tijd en moeite in stoppen om het überhaupt te verwijderen, maar vaak keert het ook weer terug. Aangezien de aanmaak ervan een natuurlijk proces is, verdwijnt het dan ook niet zomaar. Ook kan er sprake zijn van een eeltpit die toch echt verwijderd moet worden, wil je er geen last meer van hebben.

Conclusie

Is het goed om eelt weg te halen? Heb je nu slechts een klein, dun laagje eelt op je voeten, dan luidt het antwoord hier nee. Eelt is een natuurlijk verschijnsel en bedoeld om de voeten te beschermen tegen de dagelijkse belasting waaraan ze blootstaan. Is eelt slecht voor je voeten? Nee, ook dit is niet het geval. Heb je nu overdadig last van eelt, dan kan het wel raadzaam zijn om hier wat aan te doen. Het ontstaan van (diepe) kloven en likdoorns wil je tenslotte voorkomen. Ga je voor een goede verzorging, milde belasting en laat je overtollig eelt verwijderen? Dan kan eelt verdwijnen.

Aanbevolen artikelen